Konferenca z naslovom Komunala – perspektive prihodnosti

Konferenca 19. in 20. septembra 2024 v Kongresnem centru Olimia v Podčetrtku

V strokovno bogato zasnovanem dvodnevnem programu konference komunalnega gospodarstva smo skupaj razmišljali o priložnostih, ki nas čakajo v prihodnosti.

Prvi dan smo pričeli s pozdravnimi nagovori in odprtjem konference s strani predsednika Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije, ministra za okolje, podnebje in energijo, predsednika Skupnosti občin Slovenije in predsednika EurEau. Sledile so okrogle mize na temo vplivov globalnih trendov na slovensko gospodarstvo. Po kratkem premoru smo govorili o podnebnih spremembah in predvidevanjih o njihovem posegu v delo komunalne dejavnosti, o prihodnosti umetne inteligence in kibernetski (ne)varnosti.

konferenca-komunalnega-gospodarstva-program

Slika 1: Polna dvorana na enem od predavanj

13. Konferenca komunalnega gospodarstva – drugi dan

Drugi dan je program ponudil več različnih tem. Ena izmed njih so bili ekonomski vidiki izvajanja gospodarskih javnih služb, in sicer trendi prihodnosti, umetna inteligenca v komunalnem gospodarstvu, trajnostno financiranje poslovanja. Za konec pa je sledila interaktivna razprava o aktualnih vprašanjih. Pomembna tematika je bila namenjena pitni vodi v Evropi, podnebnim spremembam in virom pitne vode v Sloveniji, upravljanju tveganj in krepitvi podnebne odpornosti vodovodnih sistemov ter sistemu vodenja neprekinjenega poslovanja.

Dotaknili smo se prenove EU direktive o čiščenju komunalne odpadne vode, o izzivih obvladovanja padavinske vode z modro-zeleno infrastrukturo, o ravnanju z blatom iz KČN skozi čas, o blatu kot viru strateških surovin ter o merilnih sistemih na kanalizacijskem omrežju. Četrta, za nas najbolj zanimiva, tema programa je bila ravnanje z odpadki. Predstavljena so bila pričakovanja v prihodnosti, nacionalna strategija ozaveščanja in s tem tudi premik k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki, dobra praksa črpanja evropskih sredstev preko izkušnje s podzemnimi zbiralnicami. Predstavljena je bila tudi praksa uporabe kamere na smetarskem vozilu.

Zaključna tema je bila urejanje in čiščenje javnih površin. V okviru te smo govorili o pomenu podatkov za upravljanje urbanih dreves, pravni ureditvi javnih zelenih površin in njihovega dejanskega urejenja, pomenu zelenih površin za zdravje in o pomembnosti urejenih zelenih mestnih površinah za dobro počutje meščanov.

konferenca-komunalnega-gospodarstva-1

Slika 2: Razstavni prostor v avditoriju

Našemu podjetju Sledenje d.o.o. dolgoletno zaupa več kot 70% komunalnih podjetij v Sloveniji, zato smo konferenco izkoristili za kvalitetno druženje in izmenjavo mnenj z naročniki. Veseli nas, da smo navdušili tudi nekaj novih naročnikov in preko dobrih praks širimo kvaliteto našega dela.

Podatki o komunalnih vozilih, pridobljeni iz GPS opreme, nam služijo za:

  • kvalitetno obravnavo terenskega dela,
  • izdelavo optimalnih planov,
  • pot do brezpapirnega poslovanja s spremljanjem ogljičnega odtisa.

Postanite »zeleni« skupaj z nami.

Več informacij: Sledenje d.o.o. (Jure 051 464 646, Maja 051 444 498).